Slotritten 30 oktober

Verslagen MTB


Ladies Only 10 juli 2011

Annemarie Roose doet verslag van de eerste ‘Ladies Only’ MTB-tocht van Toerclub Flevoland. Elf dames staan aan de start, tien komen er ook over de finish. Eén lady haakte af met materiaalpech.

Zondag 10 juli j.l. al voor 9:30 uur druppelen de eerste ladies binnen. De jeugd en de mannen vertrekken om 9:30 uur. Wij gaan met zijn tienen eerst, in de volle zon, aan de koffie en thee. Rondje voorstellen en vragen zoals ‘wie gaat er voor het eerst op de mountainbike’, ‘wordt het niet te moeilijk’ worden voorzichtig gesteld.
Even voor 10 uur pakt iedereen haar fiets en helm. Eerst gaan we bij het clubgebouw oefenen met schakelen en remmen. Annemarie en Jolanda geven uitleg en/of doen de oefening voor. Na een goed half uurtje weet iedereen hoe te schakelen en te remmen en vertrekken we naar de MTB route van Lelystad. Inmiddels zijn we met zijn elven, er is nog een lady iets verlaat aangesloten.

We fietsen een groot deel van de MTB route door het Zuigerplasbos richting het Jagersveld. Het gaat goed maar plots wordt er geroepen STOP. Het blijkt dat Angela een schroef van de cranck heeft verloren. Haar pedaal + cranck zitten nog aan haar schoen vast! Hilariteit alom en ja zo'n schroef hebben we niet in onze reparatie/nood rugzak zitten. Jolanda is nog een stukje terug gefietst maar geen schroef te vinden (Mocht iemand hem toevallig vinden, laat het dan even weten.)
We zijn gelukkig vlak bij onze rustplaats ‘Wind in de wilgen’'. Met 1 pedaal en een beetje hulp van Jolanda komen we veilig bij de rustplaats aan, alwaar Angela iemand belt die haar met de auto op komt halen. Bij ‘Wind in de wilgen’ wordt door Jolanda het zadel van de MTB van Ria beter afgesteld. Dat fietst een stuk beter!

Na de pauze gaan we met ons tienen verder door het Bergbos, achter de Groene Velden langs en via het Zuigerplasbos weer terug naar het clubgebouw. Nellie krijgt nog een extra krachttraining voor haar kiezen. Bij het clubgebouw komen we erachter dat haar achterrem enorm aanloopt! Meer foto's in het album, klik hier...

Al met al een geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar. Voorlopige datum: zondag 2 oktober.


Op 2 juli jl. was de eerste jeugd ATB-dag een feit. Er waren elf jeugdleden en elf begeleiders/toeschouwers van Toerclub Flevoland in Zeewolde aanwezig. Ook van verenigingen uit Zeewolde, Nunspeet, Oldebroek, Harderwijk en Putten waren jeugdleden present. In totaal ongeveer 65 jeugdige deelnemers.
Allereerst gingen we in drie groepen een toertocht maken van ongeveer 12 km. Het bleek lastig om de groepen bij elkaar te houden, maar er waren voldoende begeleiders aanwezig zodat alle jeugdige deelnemers op hun eigen tempo de toertocht konden afleggen.
Daarna was er voor iedereen, bij camping 'de Banken' van Staatsbosbeheer, soep, broodjes en iets te drinken. Ook de broodjes hamburger vielen bij velen goed in de smaak.
Na de lunch gingen de verenigingen de zes technische oefeningen doen. Elke deelnemer kon hiermee punten verdienen wat uiteindelijk een score per vereniging opleverde.
Het laatste onderdeel was de drie kilometer lange tijdrit. Onze deelnemers waren te snel voor mijn fototoestel! Ook voor sommige begeleiders gingen de (eigen) jeugdleden te snel.
Al met al een hele leuke en geslaagde dag, helaas werd wegens tijdgebrek besloten de tijdrit niet mee te rekenen bij de einduitslag. Daardoor werd Toerclub Flevoland met een heel klein verschil 6e en helaas laatste in de einduitslag. We hebben dus genoeg trainingsdoelen voor de rest van het seizoen! Niet de snelheid maar de techniek zal de komende tijd de aandacht krijgen.

Al met al een heleboel enthousiaste jeugdleden die van 10 uur 's ochtends tot 17 uur 's avonds in de weer zijn geweest. Er zijn nog zeker verbeterpunten maar de eerste jeugd ATB dag was zeker een geslaagd evenement wat wat ons betreft zeker een vervolg zal krijgen! Kijk ook hier voor de foto's.


Op 7 mei deden drie ATB jeugdleden van TCF mee aan de landelijke competitie. In een warm en zanderig Havelte was door de plaatselijke MTB vereniging een mooi maar pittig parcours uitgezet. Bas en Annouschka reden hun eerste wedstrijd van dit seizoen. Beide reden de wedstrijd uit, Bas werd 27ste en Annouschka 10de. 
Stefan viel helaas in de eerste ronde uit met materiaal pech. Voor Stefan was dit de tweede wedstrijd. De eerste wedsrijd reed hij 16 april j.l. in Norg. Die wedstrijd kwam hij als 27ste over de finish.
De volgende wedstrijd is zaterdag 14 mei in Apeldoorn. Voor meer info zie www.ljc-mtb.nl 

Clinic Scholierensport 2011 een groot succes!

Op zondag 10 april was het dan eindelijk zover: de jaarlijkse clinic i.s.m. het Sportbedrijf Lelystad in het kader van "Scholierensport". Kinderen van de basisscholen en de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs kunnen zich aan het begin van ieder schooljaar opgeven voor een flink aantal sporten, waaronder ook ATB-en. Wij beperken ons tot de oudere kinderen, mede omdat we daar makkelijk fietsen voor kunnen huren. Dit jaar hadden zich ca. 25 kinderen zich voor het ATB-en opgegeven en de meesten van hen verschenen op deze zonovergoten dank punctueel tussen 12.45 en 13.00 uur bij het clubgebouw. 

Na de aanmelding en het aanmeten van een fiets en helm was het verzamelen in de kantine om door mij geïnformeerd te worden over het programma van deze middag en de groepsindeling (drie groepen). Daarna een korte uitleg over de ATB en het voorstellen van de trainers en achterrijders van deze dag. Dit waren: Jos, Ewald, Jeroen, Steven, Bert, Bob, Jolanda en Annouschka. Daarnaast werd de catering verzorgd door Claudia en was Rob v.d. Braak ingeschakeld als EHBO-er (voor het geval dat).

In totaal werden per groep vier basisoefeningen (schakelen, remmen, bochten en fietsbeheersing) van ongeveer tien minuten geoefend. Elke tien minuten werd er van oefening gewisseld zodat iedereen daarna geoefend en wel klaar was om het geleerde in het veld te laten zien. 

Om 14.30 vertrok groep 1 naar het Zuigerplasbos, 5 minuten later gevolgd door groep 2 en daarna groep 3. Rob en ikzelf volgden daarna om ons ook in het bos te melden voor het geval er hulp nodig zou zijn (hetgeen gelukkig niet het geval was). Heelhuids, moe maar zeer voldaan kwamen alle kinderen en begeleiders, ook weer punctueel, iets voor 16.00 uur bij het clubgebouw terug. Pas na het invullen van een evaluatieformulier kon iedereen met een mooie nieuwe ervaring (en pen, en bidon) rijker weer op huis aan.

De reacties waren allemaal zeer positief en ik denk dat we weer een volgende stap hebben gezet in de kwaliteit van deze jaarlijkse clinic, mede door het toepassen van de handreikingen uit de MTB2 cursus die de meesten van ons momenteel volgen.

Heel erg bedankt voor deze mooie dag!

Groeten, Frans


 

Ogenblik a.u.b. ...