Slotritten 30 oktober

Verslagen Toerfietsen

Sterk optreden Toerclub Flevoland bij NCK Tijdrijden

Voor het eerst in de historie van het Nederlands Club Kampioenschap (NCK) tijdrijden stond er zaterdag 28 september in Dronten een team van TC Flevoland aan de start voor een ploegentijdrit over 52 km.

Een ploegentijdrit is veruit de moeilijkste discipline bij het wielrennen. In een ploegentijdrit ben je zo sterk als je zwakste schakel. Dat betekent dat de grootste verantwoordelijkheid bij de zwakkere broeders komt te liggen: zij moeten zorgen dat ze erbij blijven. Tegelijkertijd moeten de sterke tijdrijders zorgen dat ze hun ploeggenoten niet overboord gooien. Om daarin een balans te vinden is het belangrijk om de snelheid van de groep als constante factor te nemen en alleen te variëren in de tijd op kop.

Het team bestaande uit Tom Sloetjes, Ben Schoen, Boyd van Gelder, Otto Knappmann, Dirk Pieter Luchtenburg en Emil Tutuarima, heeft aan den lijve ondervonden hoe moeilijk dat is. Zij namen het op tegen een groot aantal andere clubteams. Daar waar het team van TC Flevoland louter en alleen uit snelle ‘toerfietsers’ bestond, konden heel veel teams beschikken over één of meerdere profwielrenners. Zo wisten Bert-Jan Lindeman (Jumbo-Visma), Adrie Lindeman (John Deere-NWVG), Elmar Reinders (Roompot-Charles), Hartthijs de Vries (Vlasman), Rick Ottema (Metec-TKH) en Justin Timmermans (Roompot-Charles) naar de nationale clubtitel te rijden.

Het team had zich al tijdig verzameld bij het startpodium om het bedrijventeam  Ekris Racing Team BMW aan te moedigen.

Al naar gelang de tijd verstreek en en het team zich opmaakte voor de start, werd de bewolking steeds dikker en viel de regen kort daarna met bakken uit de hemel. 

Voorzichtig rolden ze het startpodium af en zo mogelijk nog voorzichtiger reden ze over de gladde klinkers Dronten uit. Eenmaal buiten Dronten op de Biddingringweg en de Hanzeweg  was het even zoeken naar de juiste formatie, maar daarna gingen ze los. Met de wind in de rug werden er snelheden bereikt van om en nabij 50 km/u. Ieder deed zijn werk naar behoren al viel toen al op dat de beurten van Otto wat kort waren. Aan het einde van de Hanzeweg draaiden ze de Vossemeerdijk op. Het was inmiddels nagenoeg droog,  maar de zuidwestenwind stak steeds meer op. Voor Otto was dit teveel van het goede: hij moest lossen.

De vijf overgebleven renners probeerden zo goed mogelijk in formatie te blijven, maar felle rukwinden maaken dit bijna onmogelijk.  Op weg naar de Ketelmeerdijk bleken Dirk-Pieter en Boyd over de sterkste benen te beschikken. Zij namen het leeuwendeel van het kopwerk voor hun rekening.

Eenmaal op Ketelmeerdijk gekomen brak er een waar noodweer los. Hevige slagregens en de nog steeds felle rukwinden maakten het fietsen bijna onmogelijk.  Het was moeilijk om in formatie te blijven: Ben moest door Boyd weer bij de groep worden gebracht en Tom kwam bij een uitwijkmanoeuvre in de berm terecht. Gelukkig panikeerde hij niet en kon hij weer aansluiten bij de groep en kon hij samen met de anderen de strijd tegen de elementen weer aangaan. Begrijpelijk dat het tempo zakte naar 32 km/u.

Gelukkig werd het bij het opdraaien van de Visvijverweg weer droog, maar de wind bleef onverminderd doorblazen. Bij het opdraaien van de Rivierduinweg  liet Tom een klein gaatje vallen. Ondanks verwoede pogingen kreeg hij het gat niet meer dicht en moest hij de overige vier renners laten gaan. Via de Swifterringweg en de Beverweg  ging het weer de Ketelmeerdijk op en wederom kregen ze weer een (kortstondige) bui te verwerken. Het was nu zaak om bij elkaar te blijven. Boyd, Dirk-Pieter en in mindere mate Emil, sleurden aan kop, maar wel zodanig dat Ben steeds kon aanpikken. Aan het einde van de Ketelmeerdijk ging het rechtsaf de Colijnweg op.

Het werd weer droog, maar met de wind vol op de neus bleef het een stevig gevecht. Vechtend voor iedere meter werd Dronten bereikt. Ook nu reden ze weer een beetje voorzichtig over de klinkers om te finishen in een tijd van 1u.23.22. Dit komt neer op een gemiddelde van 37.4 km/u. Mede gelet op de moeilijke omstandigheden een prima resultaat. Hiermee werd ook voldaan aan de doelstelling om minimaal  één team achter zich te houden. Chapeau!

Voor het team van TC Flevoland was het een unieke ervaring. Als toerfietsers voelden zij zich soms een echte prof.  Volgend jaar is TC Flevoland weer van de partij!

Zie ook http://www.nckdronten.nl/

Wil Dennissen

(ploegleider)

 

 

 

Ogenblik a.u.b. ...